tirsdag 24. mars 2015

Videreforedling i nord

Nordnorge er stappfullt av primær ressurser: fisk, olje og gass, mineraler med mer. Men hva gjør vi med dette? Det ryktes at vi fisker opp fisken og sender den til Kina for videreforedling. At vi tar opp gassen og sender den med skip til Spania, Nederland, Japan og flere andre steder i verden. Men blir noe igjen i nord til videreforedling?

Kanskje mer enn de fleste av oss vet, men mulighetene er mange for å skape mer videreforedling av egne ressurser i eget marked.

På Grøtnes utenfor Hammerfest tørkes fiskehoder. Fiskehodene eksporteres tørket som proteinrik mat. På denne måten tjener fiskeindustrien noen kroner ekstra på råvarer som tradisjonelt ble sett på som avfall. For oss lokale folk er nok det nærmeste forholdet til dette den slående lukten som treffer oss i det vi kjører forbi anlegget som ligger like ved avfallshåndteringen.

Det mange kanskje ikke vet er at fiskehodene tørkes ved hjelp av naturgass fra Barentshavet. Bedriften Barents Naturgass (BNG) leverer nemlig natrugass til bedriften, og gassen er hentet fra Statoils gassanlegg på Melkøya. BNG er den eneste lokale gasskunden i Hammerfest, som kjøper naturgass fra Hammerfest LNG og selger den til bedrifter i nordnorge.

Men mulighetene er mange ut over disse to eksemplene. Både olje og gass relaterte ressurser og råstoff fra fiskeri kan videreforedles på mange måter, og jeg er sikker på at vi kan gjøre dette på en konkurransedyktig måte også fra nord. Finnmark ligger på bunn i innovasjonsgrad. Samtidig omtales regionen som den landsdelen med størst utviklingspotensiale fremover, og at det er store muligheter i nord.

Har du en god ide til videreforedling av primær ressursene i vårt nærområde? Hvorfor ikke ta ideen din med til for eksempel Innovasjon Norge - kanskje kan det bli en realitet og bidra til nye arbeidsplasser i nord.

Skriv gjerne i kommentarfeltet om du vet av flere eksempler på videreforedling i nord.